A  A

4 Tips voor rechten van derden

Home » Blog » 4 Tips voor rechten van derden

4 Tips voor rechten van derden

Als u iets op uw website gaat plaatsen, dient u altijd goed uit te kijken dat u veilig omgaat met de rechten van derden. Er staat veel informatie op internet, maar ook afbeeldingen en video's die beschermd worden door het recht van het intellectuele eigendom. Het staat er niet altijd (duidelijk) bij. Daarom geven wij u een paar tips, zodat u er op de juiste manier mee om kunt gaan!

Tip 1: Merkenregister controleren
Er zijn merkhouders die vaak oudere rechten hebben op grond waarvan zij bezwaar zouden kunnen maken tegen uw domeinnaam. Als u bijvoorbeeld een campagne op het Nederlandse publiek richt, dan is het verstandig dat u het Benelux Merkenregister controleert. U kunt de merken ook intypen op Trademarkia. Dit is een meta-zoekmachine met zowel Europese als Amerikaanse merken. Als u nog twijfelt, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een merkagent, deze kan voor u uitzoeken of er overeenstemmende merken zijn.

Tip 2: Eigen inhoud schrijven
Teksten kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn, ook al zijn het maar een paar regels content. Het is van belang dat u de teksten zelf schrijft. Het inhuren van een tekstschrijver is ook een mogelijkheid om u hierbij te helpen.

Tip 3: Foto's, wees voorzichtig
De foto's die op Google staan zijn volgens veel mensen rechtenvrij, maar zo is het niet. Ook al staat er geen rechthebbende naam bij de foto, dan wil dat niet zeggen dat u de foto zomaar kunt gebruiken. U dient eerst te achterhalen wie de rechten van de foto bezit. Soms kunt u foto's kopen, maar dat hangt af van welke foto's u wilt gebruiken, waarvoor en waar u ze vandaan haalt.

Tip 4: E-mailadressen verzamelen
Alles rondom de privacywetgeving en anti-spamwetgeving is lastig. Het is wel eenvoudig uit te leggen, want u mag alleen een gegevensverzameling aanleggen wanneer u van tevoren aangeeft wat u van plan bent met de gegevens. Als u bijvoorbeeld e-mailadressen heeft verzameld voor een onderzoek, dan wil dat niet zeggen dat u de e-mailadressen ook voor een ander onderzoek kunt gebruiken. Daar moet men eerst mee akkoord gaan. Let u daarom goed op met gegevens die u van internet haalt en wilt gebruiken. Het is van belang dat u weet wat uw rechten zijn en vooral ook wat niet geoorloofd is.



<< Terug naar blog overzicht



Heeft U interesse of vragen?

Meer informatie?

Neem contact op met onze specialisten:




Dennis van Rooij
Applicatieontwikkelaar
T: 013-4 700 700



Lezen op mobiel?

4 Tips voor rechten van derden